sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Nykykirjallisuus

2000-luvun kirjallisuus kamppailee lukijoistaan sähköisten viestintä- ja viihdemuotojen kanssa. Suomalaiset ovat silti säilyttäneet kaunokirjallisuuden aseman korkealla. Suomenkielinen kirjallisuus on ollut vahvassa kasvussa ja jo 2000-luvun alussa julkaistiin useita hyvin menestyneitä romaaneja, kuten Sofi Oksasen Puhdistus (2008). Suomalainen romaanikirjallisuus on ollut hyvin suosittua esimerkiksi Saksassa.
Romaanien suosiota nostattavat erilaiset kilpailut palkintoineen ja mediassa tiuhaa tahtia esiintyvät kirjailijat. Kirjailijat ovat olleet kirjallisuutemme alkuajoista lähtien kovaäänisin taiteilijajoukko. Suomenkielistä kirjallisuutta tuetaan runsaammin julkisilla varoilla kuin muita taiteenaloja. 2000-luvun kirjallisuuden tyylit kuitenkin vaihtelevat proosasta runoihin, eikä kertomusten tyyliä voi tarkkaan määritellä.

Sofi Oksasen bestseller Puhdistus on suosittu ympäri maailmaa. Sen käännösoikeudet on myyty noin 40:een eri maahan. Romaani on palkittu useilla palkinnoilla ja sen painosmäärät nousivat muutamassa kuukaudessa yli sadan tuhannen. Romaanin kerronta on harvinainen nykykirjallisuuteen verrattuna. Sen symbolit ja allegorisuus kasvattavat rinnakkaisia, tulkintaa vaativia tarinoita.

 File:Sofi Oksanen.jpg

2000-luvun kirjallisuudesta voi nostaa yhden erityispiirteen yli muiden; runouden korkea taso,  runsaslukuisuus ja monipuoliset tekotavat. Suomessa julkaistaan yli sata runokokoelmaa vuosittain ja verkkoon kirjoitetut runot lisäävät määrää huomattavasti. Nykykirjallisuus on intertekstuaalista joka tarkoittaa tekstien välisen yhteyden merkittävää roolia merkitysten muodostuksessa.


Lähteet
  • Haapala, Vesa - Hellström, Inkeri - Kantola, Janna - Kaseva, Tuomas - Korhonen, Riitta - Maijala, Minna - Saarikivi, Janne - Salo, Merja - Torkki, Juhana 2010. Särmä. Otava, Keuruu.
  • Kuvat Wikimedia Commons, vapaasti kopioitava arkisto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti